2010. augusztus 11., szerda

Zsákfotel szabásminta

Piszke kérte tőlem a zsákfotelem szabásmintáját.

Pontos méretekkel nem szolgálhatok így egy kis számolást igényel a feladat. De a hatalmas rajztehetségemmel a paint -ből képeket is mellékelek. :))
Nyilván 1000 féle módon készíthető én így csináltam:

Az egyszerű szabásminta: 3 házikó alakzat és egy kör.
Kétféle anyagból 2x szabva.
Én csepp alakúnak álmodtam meg, így ülni is lehet benne, de mondjuk földön fekvéshez félig ülő helyzethez is nagyon kényelmes. :)

- belseje molinóvászon, (duplán varrva!!), mert bírnia kell az ugrabugrálást, nyüstölést. Lányom az ágyról ugrál bele rendszerint de teljesen rendben van! Már lassan 3 éves.

- külső borítás:
tetszőlegesen választható én ikeás Lenda méterárut használtam. Ez vastag szövött anyag 4 szinben kapható. És ez is teljesen rendben van. Tartja a színét birja a mosásokat.
De a lényeg, hogy strapabíró legyen, mert garantálom, hogy a zsákfotel a család kedvence lesz.

Tehát úgy szabtam ki a zsákfotelt, hogy minél gazdaságosabb legyen az anyagfelhasználás a 3. házikót így 2 félből csináltam. Remélem kivehető a rajz. :) És lehet fokozni, hogy a kört is 2 félböl szabjuk így még kevesebb a sallang
Ez egy 150 cm anyagszélességen keresztbe szabva. Az ümagassága 30 cm, ezért értelem szerűen a teljes magassága 120 cm- es lesz.
Persze igény szerint bármilyen méretben elkészíthető, ezért mindenki számolja ki magának mekkorát szeretne.

Szükség lesz még ezen kívül 2 cipzárra. A belsejéhez egy kb 15- 20 cm-es sima fehér. Minél kisebb annál jobb, nehezebb ugyan megtölteni, de az apróságok hamar megtalálják és akkor jaaaaajjjjj!!! Ember legyen a talpán aki azt összeszedi, feltöltődik és akkor tapad, száll mindenfelé!
A töltés elég hosszadalmas folyamat főleg a kis nyíláson, én a 2 l-es tejes kancsómat használtam hozzá. :))
A külsejéhez meg egy legalább fele körmérettel megegyező cipzár, hogy könnyen levehető legyen a mosáshoz.

Aztán igény szerint díszíthető, zseb varrható rá. Mindenki saját igényére formálhatja.
Remélem tudtam segíteni.

2 megjegyzés:

  1. helló!

    Egy tipp a töltéshez :) Mi is először kancsóval próbálkoztunk, azóta ha csak rá gondolok, ráncos a szemöldököm. Haj és jaj és juj! De a tutira csak a negyedik vagy ötödik kancsó után jöttünk rá. A zsákba szoríts levegőt a töltőanyag főlé, tedd a zsák száját a belső huzatba: a zsák lesz a tölcsér, amin keresztül a golyók a huzatba vándorolnak. Amikor elég mélyen benne van a zsák szája a huzatban, egyik ember fogja le, a másik pedig a beszorított levegő segítségével "fújja át" a golyókat a huzatba. Két emberes munka, de kb. 8 perc alatt be lehet tölteni így 250 liter polisztirol gyöngyöt egy 28 cm-es cipzár résén. :D (Ha kifogy a zsákból a levegő, ki kell venni a huzatból, újabb adagot beleszorítani stb. Néhány ismétléssel kész is a töltés. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  2. Rég volt már... és nekem csak 10 cm-es a belső cipzáram! :) Azért köszi a tippet. :)

    VálaszTörlés